Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Yabancı Diller Yüksekokulu

2024-2025 İNGİLİZCE HAZIRLIK SEVİYE BELİRLEME SINAVI SONUÇLARI VE MUAFİYET SINAVINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME

Seviye Belirleme Sınavı Sonuçları, Muafiyet Sınavı 1. Aşama Derslikleri ve Sınıf Listeleri eklerde verilmiştir.

 

Seviye belirleme sınavında geçer not alamayan ve hazırlık eğitimi alacak öğrencilerin seviyelerine göre sınıfları 20 Eylül'e kadar YDYO internet sayfasına ilan edilecektir

 

İngilizce Muafiyet Sınavı (CEPT - COMU English Proficiency Test)

 

  1. Muafiyet Sınavına Girme Koşulları

 

Yeni Kayıtlı Öğrenciler

Yeni kayıtlı öğrencilerin muafiyet sınavına girmek için dilekçe vermelerine gerek yoktur. Seviye Tespit Sınavından 70 ve üzeri başarı puanı alan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 ve üzeri başarı puanı alan diğer bölümlerin öğrencileri İngilizce Hazırlık Muafiyet Sınavına girmeye hak kazanır.

 

2023 ve Öncesinde Kayıtlı Öğrenciler

2023 ve öncesinde kayıtlı öğrenciler seviye belirleme sınavına girmeden, dilekçe vererek, herhangi bir ön koşul olmaksızın muafiyet sınavına katılabilirler.

 

Yabancı Diller Bölüm Kurul Kararı ile 2023 ve öncesinde kayıt olan öğrenciler için kayıt oldukları tarihte yürürlükte olan ve 2024-2025 akademik yılında yürürlüğe giren yeni yönerge hükümlerinden lehlerine olan maddeler işletilmiştir. Bu nedenle bu öğrenciler ÖSYM tarafından uygulanan YDS sonucu ile muaf olabilmekte ve seviye belirleme sınavı sonucuna bakılmaksızın muafiyet sınavına girebilmektedir. Aynı zamanda yeni sisteme göre uyarlanan geçme notu da öğrencilerin lehine olduğu için bu öğrenciler için de uygulanmaktadır ( İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri için 70 ve üzeri başarı puanı ve diğer bölümlerin öğrencileri için 60 ve üzeri başarı puanı).

 

Muafiyet Sınavına girmeye hak kazanan öğrencilerin sınav derslikleri ve listeleri aşağıdaki eklerde belirtilmiştir.

Muafiyet Sınavına girmeye hak kazandığınızı düşünüyor ancak öğrenci listelerinde numaranızı bulamazsanız, 17 Eylül 2024 Salı Günü saat 10.00’dan önce Öğrenci İşlerinde görevli Özge GÜLME ile görüşünüz.

 

  1. Muafiyet Sınavının Uygulanması

 

İngilizce Hazırlık Muafiyet Sınavı, 17 Eylül 2024 Salı günü başlayacaktır. Sınav iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamadan geçer not alan öğrenciler ikinci aşamaya girmeye hak kazanır. Tüm sınavlar yüz yüze Yabancı Diller Yüksekokulu ve Spor Bilimleri Fakültesi dersliklerinde yapılacaktır.

  • 1. Aşama: 17 Eylül 2024 Salı, 10:00 (Listening, Reading)

Muafiyet sınavının birinci aşaması 4 şıklı çoktan seçmeli 20 dinleme ve 10 okuma sorularından oluşur.  Birinci aşamadan 70 puanın altında alan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 puanın altında alan diğer bölümlerin öğrencileri muafiyet sınavından başarısız sayılır ve ikinci aşama sınavına katılmaz.

  • 2. Aşama: 18 Eylül 2024 Çarşamba, 10:00-17:00 (Writing, Speaking)

Birinci aşamadan yeterli puanı alan öğrenciler Muafiyet sınavının ikinci aşamasına girerler. İkinci aşamada öğrencilerin yazma ve konuşma becerileri ölçülür. Yazma sınavında öğrencilerden 60 dakika içinde verilen 4 konu arasından birini seçerek 4-5 paragraflık 300-350 kelimelik bir deneme yazısı yazmaları istenir. Konuşma sınavında ise öğrencilerin belirli bir konu üzerinden sorulan soruları anlaması ve sorulara cevap vererek yaklaşık 5-6 dakika konuşması beklenir.

 

  1. Muafiyet Sınavı Başarı Puanlarının Hesaplanması

 

Muafiyet başarı puanları, 1. Aşamanın %50’si (%25 Listening, %25 Reading) ve 2. Aşamanın %50’si (%25 Writing, %25 Speaking) alınarak hesaplanır.

Muafiyet sınavından 70 ve üzeri başarı puanı alan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 ve üzeri başarı puanı alan diğer bölümlerin öğrencileri hazırlık sınıfından muaf sayılır ve eğitimlerine kayıtlı oldukları bölümlerde devam eder.

Muafiyet sınavı örnek sorulara ulaşmak için tıklayınız.

Ekler

EK 1-SBS SONUÇLARI.pdf
EK 2 - İng. Dili Ed. ve İng. Öğr. SBS Sonuçları.pdf
MUAFİYET SINAVI 1. AŞAMA DERSLİKLERİ VE SINIF LİSTELERİ.pdf
MUAFİYET SINAVI 1. AŞAMA DERSLİKLERİ VE SINIF LİSTELERİ.pdf