Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Yabancı Diller Yüksekokulu

Hazırlık Sınavları

1. Seviye Tespit Sınavı (CELT – ÇOMÜ English Level Test)

  • Seviye Tespit Sınavı, Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık ve İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Programı almakla yükümlü öğrencilerin yabancı dil seviyelerini ölçmek için akademik takvimde ilan edilen tarihte yapılır. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır. Öğrenciler bu sınavdaki başarı düzeylerine göre CEFR esas alınarak oluşturulan seviyelerdeki sınıflara yerleştirilir. Hazırlık alacak tüm öğrenciler Seviye Tespit sınavına katılmak zorundadır.
  • Yeni kayıtlı öğrencilerden seviye tespit sınavına katılmayan ve/veya Seviye Tespit Sınavından 70 ve üzeri başarı puanı alamayan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 ve üzeri başarı puanı alamayan diğer bölümlerin öğrencileri yeterlik sınavına katılamaz ve eğitimlerine hazırlık programında başlar.
  • Seviye Tespit Sınavı, her bir seviye için 20 sorudan oluşan toplam 80 sorudan oluşur. Öğrenciler seviye belirleme sınavından aldıkları puanlara göre seviyelere yerleştirilirler. Hangi puan aralığındaki öğrencinin hangi seviyeye yerleştirileceği her akademik yılın başında Yabancı Diller Bölüm kurulu ve Yüksekokul yönetim kurulu kararı ile belirlenir. Bir seviyede sınıf açmak için en az 15 öğrencinin bulunması gerekmektedir. Eğer ilgili seviyede 15 öğrenci bulunmuyorsa öğrenciler seviyelerine en yakın sınıflara yerleştirilirler.
  • Seviyelere göre gruplar belirlenirken, üniversitenin ders açmak için uyguladığı ilkeler dikkate alınır. Akademik yılın ilk haftasının son mesai gününe kadar sınıf danışmanı veya sınıftan sorumlu öğretim elemanlarından en az birinin yazılı önerisi ile -öğrencinin bir üst kura geçişi uygun görüldüğü takdirde- Bölüm Kurulu ve Yönetim Kurulu kararıyla seviye değişikliği gerçekleştirilebilir. 
  • Herhangi bir sebeple Seviye Tespit Sınavına girmeyen İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri Yabancı Dil Hazırlık Programına B1 seviyesinden, diğer programların/ bölümlerin öğrencileri ise A1 seviyesinden eğitime başlar. Seviye Tespit Sınavına girmeyen destek programı öğrencileri ise bir önceki yılda kaldıkları kurdan eğitimlerine devam ederler. Destek programına (Birinci yıl başarısız olup, ikinci yıl tekrar edilen hazırlık programı) katılan bir öğrencinin bir önceki akademik yılda başarısız olduğu kurda sınıf açılmamış ise seviyesine en yakın kurda eğitimine başlar.

 

Örnek seviye belirleme sınavı ve cevapları ekte sunulmuştur.

 

2. ÇOMÜ İngilizce Yeterlik Sınavı (CEPT – COMU English Proficiency Test)

Yeterlik (muafiyet) sınavı akademik yılın başında, güz döneminin sonunda ve bahar döneminin sonunda olmak üzere yılda üç kez uygulanır. Yeterlik sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. 

1. Aşama- Anlama Becerileri (Comprehension Skills): 

Yeterlik sınavının birinci aşaması çoktan seçmeli dinleme ve okuma sorularından oluşur.  Birinci aşamadan 70 puanın altında alan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 puanın altında alan diğer bölümlerin öğrencileri yeterlik sınavından başarısız sayılır ve ikinci aşama sınavına katılmaz. 

2. Aşama – Üretken Beceriler (Productive Skills): 

İlk aşamadan yeterli puanı alan öğrenciler yeterlik sınavının ikinci aşamasına girerler. İkinci aşamada öğrencilerin yazma ve konuşma becerileri ölçülür. İkinci aşama yeterlik sınavı başarı puanı 70 ve üzeri olan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 üzeri olan diğer bölüm ve programların öğrencileri yeterlik sınavında başarılı sayılır ve hazırlık programından muaf olur. Öğrencilerin muafiyet sınavı puanları: 1. Aşamanın %50’si (%25 Listening, %25 Reading) ve 2. Aşamanın %50’si alınarak hesaplanır (%25 Writing, %25 Speaking).

Örnek maufiyet sınavı ve cevapları ekte sunulmuştur.

 

3. Entegre İlerleme Sınavı (Integrated Progress Tests)

Her seviyede öğrenciler ilerleme sınavına girerler. İlerleme sınavı, dinleme, okuma, dil bilgisi, yazma ve konuşma becerilerini kapsayan entegre bir değerlendirme içerir. Bu sınav, öğrencilerin seviyelerindeki ilerlemeyi ölçmeyi ve gerektiğinde geri bildirim sağlamayı amaçlar. İlerleme sınavı her kurun dördüncü haftası yapılır. İlerleme sınavı için telafi sınavı yapılmaz ve bu sınav tekrar edilemez. İlerleme sınavı toplam değerlendirmenin %30’unu oluşturur.

Entegre İlerleme Sınavı (Integrated Progress Test) örneklerine aşağıdaki bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz. Örnek sınavlar soru türlerini, sınav formatını ve puan dağılımını gösterme amaçlı paylaşılmıştır.

Sınav içerikleri ve soruların zorluk dereceleri farklılık gösterebilir.  Sınav uygulaması aşağıda sunulmuştur. Lütfen dikkatlice okuyarak hazırlıklarınızı yapınız.

İlerleme sınavları her kurun 4. haftası Cuma günü yapılır. Öğrenciler ders aldıkları sınav salonlarında sınava girerler. Sınav salonlarını değişmesi durumunda öğrencilere bilgi verilir.

A1 ve A2 Seviyesi Sınav Uygulaması

A1 ve A2 seviyesinde ilerleme sınavları tek oturumda uygulanır. Sınav öncesi imzaların alınması ve sınav hazırlığı için verilen süre dahil sınavın süresi 105 dakikadır. Soruları yanıtlamak için öğrencilere toplam 90 dakika süre verilir.

A1 Writing Konu Örneği

  1. Describe your hometown.

A2 Writing Konu Örneği

  1. Write a paragraph about your last holiday.

B1 ve B1+, B2, B2+ Seviyesi Sınav Uygulaması

B grubu seviyelerinde ilerleme sınavları iki oturumda uygulanır. İlk aşamada yazma ikinci aşamada diğer beceriler ölçülür.

 1. Aşama: Writing

İlk aşaması olan yazma sınavının süresi B1 seviyesi için 45 dakika, B1+ ve sonrasındaki seviyeler için 60 dakikadır.

 2. Aşama: Integrated Skills

İkinci aşama sınavının süresi sınav öncesi imzaların alınması ve sınav hazırlığı için verilen süre dahil 105 dakikadır.

 

A1 Entegre İlerleme Sınavı Örneği

B2 Entegre İlerleme Sınavı Örneği 

 

4. Proje ve Performans Görevleri

Öğrenciler her seviyede bir proje veya performans görevi hazırlarlar. Öğrencilere ilgi ve yeteneklerine göre bireysel veya grup projeleri için en az iki seçenek sunulur. Proje görevlerinin hazırlık aşamaları ve değerlendirme kriterleri, dersin başında öğrencilere duyurulur ve okulun web sitesinde yayımlanır. Öğrenciler, belirlenen adımları takip ederek projeyi dönem sonunda hazırlar ve ilgili öğretmene sunarlar. Sınıfta dersi veren en az iki öğretmen projeleri bağımsız olarak değerlendirir. Bu iki öğretmen notları karşılaştırarak öğrencinin notunu belirler. İki öğretmen arasında anlaşmazlık olursa, projeyi bir başka öğretmen değerlendirir. Proje ve performans görevleri toplam değerlendirmenin %20’sini oluşturur.

 

5. Kur Tamamlama Sınavı

Her seviyeyi tamamladıktan sonra öğrenciler bir modül tamamlama sınavına girerler. Modül tamamlama sınavı, toplam değerlendirmenin %50’sini oluşturur. Sınav, entegre beceriler, yazma ve konuşma olmak üzere üç bölümden oluşur. Entegre beceriler bölümü, dinleme, okuma, dil bilgisi ve kelime bilgisi (sadece bir bölüm) ölçen 50 soruluk çoktan seçmeli bir sınavdır. Yazma bölümünde öğrenciler seviyelerine uygun bir paragraf veya deneme yazarlar. Yazma sınavı 25 puan üzerinden değerlendirilir. Denemeler, sınıfta ders vermeyen iki farklı öğretmen tarafından değerlendirilir. Bu iki öğretmenin verdiği notların ortalaması, öğrencinin yazma bölümündeki notunu belirler. Son olarak, öğrenciler konuşma bölümüne girerler. Konuşma sınavında, öğrencilere sözlü olarak sorular sorulur ve sınav 25 puan üzerinden değerlendirilir. A1 ve A2 seviyelerinde, konuşma ve yazma sınavlarının konuları öğrencilere önceden verilir. Öğrenciler, sınavda bu konu listesine göre sorular alırlar.
 

Kur Tamamlama Sınavı (Level Completion Test) örneklerine aşağıdaki bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz. Örnek sınavlar soru türlerini, sınav formatını ve puan dağılımını gösterme amaçlı paylaşılmıştır.

Sınav içerikleri ve soruların zorluk dereceleri farklılık gösterebilir.  Sınav uygulaması aşağıda sunulmuştur. Lütfen dikkatlice okuyarak hazırlıklarınızı yapınız.

Kur Tamamlama Sınavları her kurun 8. haftası yapılır.  Öğrencilerin her aşamada, yanlarında öğrenci kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları zorunludur.

*Kur Tamamlama Sınavının sonuçları 100 puan üzerinden UBYS sisteminde ilan edilir.

 

A1 VE A2 SEVİYESİ SINAV UYGULAMASI

A1 ve A2 seviyelerinde kur tamamlama sınavı üç aşamada uygulanır.

Birinci Aşama: Integrated Skills  – 115 dakika.(İmza ve optik form doldurma için verilen süreler dahil)

Bu aşamada öğrenciler entegre becerilerin (dinleme, okuduğunu anlama, dil bilgisi, kelime bilgisi ve pratik dil kullanımı becerileri) ölçüldüğü 80 soruluk bir test çözeceklerdir. Sınav öncesi imzaların alınması ve sınav hazırlığı için verilen süre dahil sınavın süresi 115 dakikadır. Dinleme kaydı başladıktan sonra gelen öğrenciler sınav salonuna alınmaz.

  • Birinci aşama toplam değerlendirmenin %40’ını oluşturur.

İkinci Aşama: Writing – 45 dakika.

Öğrenciler yazma bölümünde aşağıda verilen konu listesinde bulunan ve önceden belirlenmiş bir konu hakkında paragraf yazarlar.

  • İkinci aşama toplam değerlendirmenin %30’unu oluşturur.

A1 Writing Konu Listesi

  1. İlgili kurun 6.haftası ilan edilir

A2 Writing Konu Listesi

  1. İlgili kurun 6.haftası ilan edilir.

 

Üçüncü Aşama: Speaking (13:30-16:30)

Bu aşamada öğrenciler ders gördükleri kendi dersliklerinde konuşma sınavına girerler. Her öğrenci tek başına sınava alınacak olup sınav süresi yaklaşık olarak 6-8 dakika sürecektir. A1 ve A2 seviyelerinde konuşma konuları öğrencilerle önceden paylaşılacaktır. Öğrenciler kendilerine bildirilen sınav saatinden 15 dakika önce belirtilen sınav salonunun kapısında beklemelidir.

  • Üçüncü aşama toplam değerlendirmenin %30’unu oluşturur.

 

B1 VE B1+, B2, B2+ SEVİYESİ SINAV UYGULAMASI

B1, B1+, B2 ve B2+ seviyelerinde kur tamamlama sınavı üç aşamada uygulanır. Sınav günü Salıdır.

Birinci Aşama: Integrated Skills – 115 dakika.

Bu aşamada öğrenciler entegre becerilerin (dinleme, okuduğunu anlama, dil bilgisi, kelime bilgisi ve pratik dil kullanımı becerileri) ölçüldüğü 80 soruluk bir test çözeceklerdir. Sınav öncesi imzaların alınması ve sınav hazırlığı için verilen süre dahil sınavın süresi 115 dakikadır. Soruları yanıtlamak için öğrencilere toplam 100 dakika süre verilir. Dinleme kaydı başladıktan sonra gelen öğrenciler sınav salonuna alınmaz.

  • Birinci aşama toplam değerlendirmenin %40’ını oluşturur.

İkinci Aşama: Writing (11:30-12:30) – 60 dakika.

Öğrenciler yazma bölümünde bir adet essay (deneme) yazacaklardır.

  • İkinci aşama toplam değerlendirmenin %30’unu oluşturur.

 Üçüncü Aşama: Speaking

Bu aşamada öğrenciler ders gördükleri kendi dersliklerinde konuşma sınavına girerler. Her öğrenci tek başına sınava alınacak olup sınav süresi yaklaşık olarak 6-8 dakika sürecektir. Bu seviyelerde konuşma sınavı sorularının ilgili seviyedeki reading, listening ve speaking dersinde işlenen konuların içeriklerinden oluşacaktır. Bu nedenle öğrencilerin kitaplardaki konuları içerik ve kelime bilgisi olarak hakim olmaları gerekmektedir. Öğrencilerle sınavdan önce herhangi bir konuşma konusu ya da soru paylaşılmayacaktır. Öğrenciler kendilerine bildirilen sınav saatinden 15 dakika önce belirtilen sınav salonunun kapısında beklemelidir.

  • Üçüncü aşama toplam değerlendirmenin %30’unu oluşturur.

Sınavlarınızda başarılar dileriz.

 

A1 Örnek Kur Tamamlama Sınavı

B2 Örnek Kur Tamamlama Sınavı

Not: Örnek sınavlar öğrencilere sınav formatları hakkında bilgi vermek amacı ile eklenmiştir. Soruların sayısı ve zorluk derecesi sınav türü ve tarihine göre farklılık gösterebilir!

 

Ekler

1. Ornek Seviye Belirleme Sınavı (Placement Test Sample).pdf
1. Ornek Seviye Belirleme Sınavı Cevaplar (Placement Test Sample Answers).pdf
Exemption Test Sample - Answer Key.pdf
Exemption Test Sample.pdf