Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Yabancı Diller Yüksekokulu

2024-2025 İngilizce Hazırlık Seviye Belirleme Sınavı ve Muafiyet Koşullarına İlişkin Bilgilendirme

2024-2025 Akademik Yılı Hazırlık Seviye Belirleme ve Muafiyet Sınavına İlişkin Bilgilendirme

Sevgili Öğrenciler,

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne hoş geldiniz!

Aşağıda İngilizce Hazırlık Programına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Lütfen metni dikkatlice okuyarak belirtilen tarihlerde ilgili işlemleri yapınız. Ayrıca aşağıda yer alan video üzerinden İngilizce Hazırlık Programına ilişkin detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

1. İngilizce Hazırlık Programı

Yabancı Dil Hazırlık Programları haftalık 20 saat yabancı dil eğitimin verildiği, eğitim dili %100 veya %30 yabancı dil olan bölümler için zorunlu, belirli bölümler için ise isteğe bağlı olan lisans veya önlisans öncesi bir yıllık eğitim programıdır. Eğitim dili %100 veya %30 İngilizce olan programlara kayıt yaptıran öğrenciler hazırlık muafiyet koşullarını sağlamıyor ise girecekleri seviye tespit sınavı sonucuna göre seviyelerine uygun şubelere yerleştirilerek hazırlık programına başlarlar. Zorunlu İngilizce Hazırlık programında dersler Merkez Terzioğlu Yerleşkesinde yer alan Yabancı Diller Yüksekokuluna (YDYO) bağlı dersliklerde yürütülür. Zorunlu İngilizce hazırlık programına dahil akademik birimler aşağıda sunulmuştur:

 

Fakülte/ Yüksekokul

Bölümü/Ana Bilim Dalı

Fen Fakültesi

Biyoloji  (%30 İngilizce)

Fen Fakültesi

Moleküler Biyoloji ve G.  (%100 İngilizce)

Mühendislik Fakültesi

Çevre Mühendisliği  (%100 İngilizce)

Siyasal Bilgiler Fakültesi

Uluslararası İlişkiler  (%100 İngilizce)

Siyasal Bilgiler Fakültesi

İşletme  (%100 İngilizce)

Siyasal Bilgiler Fakültesi

İktisat  (%100 İngilizce)

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Uluslararası İlişkiler  (%30 İngilizce)

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

İngiliz Dili ve Edebiyatı

Eğitim Fakültesi

İngiliz Dili Eğitimi

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Biyomoleküler Bilimler  

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Türkiye Çalışmaları 

 

2. Seviye Tespit Sınavı (CELT - COMÜ English Level Test)

Seviye Tespit Sınavı 16 Eylül 2024, Pazartesi, 10:00-12:00 saatleri arasında Yabancı Diller Yüksekokulu’nda yüz yüze yapılacaktır.

Yeni kayıt yaptıran öğrenciler, seviyelerini belirlemek ve uygun kurlara yerleştirilmek için Seviye Tespit Sınavına katılacaklardır.

!!! Hazırlık programına dahil tüm birimlerin öğrencilerinin seviye tespit sınavına katılması zorunludur. Seviye tespit sınavına katılmamanız muafiyet sınavına giriş hakkınızı kaybetmeniz ve hazırlık eğitimine en düşük seviyeden başlamanızla sonuçlanır. Bu nedenle bu sınava katılmanız büyük önem arz etmektedir.

Seviye tespit sınavı örnek sorular ve cevaplara ulaşmak için tıklayınız.

3. İngilizce Muafiyet Sınavı (CEPT - COMU English Proficiency Test)
Seviye Tespit Sınavından 70 ve üzeri başarı puanı alan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 ve üzeri başarı puanı alan diğer bölümlerin öğrencileri İngilizce Hazırlık Muafiyet Sınavına girmeye hak kazanır.

 

İngilizce Hazırlık Muafiyet Sınavı, 17 Eylül 2024 Salı günü başlayacaktır. Sınav iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamadan geçer not alan öğrenciler ikinci aşamaya girmeye hak kazanır. Tüm sınavlar yüz yüze Yabancı Diller Yüksekokulunda yapılacaktır.

  • 1. Aşama: 17 Eylül 2024 Salı, 10:00 (Listening, Reading)

Muafiyet sınavının birinci aşaması 4 şıklı çoktan seçmeli 20 dinleme ve 10 okuma sorularından oluşur.  Birinci aşamadan 70 puanın altında alan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 puanın altında alan diğer bölümlerin öğrencileri muafiyet sınavından başarısız sayılır ve ikinci aşama sınavına katılmaz.

  • 2. Aşama: 18 Eylül 2024 Çarşamba, 10:00-17:00 (Writing, Speaking)

Birinci aşamadan yeterli puanı alan öğrenciler Muafiyet sınavının ikinci aşamasına girerler. İkinci aşamada öğrencilerin yazma ve konuşma becerileri ölçülür. Yazma sınavında öğrencilerden 60 dakika içinde verilen 4 konu arasından birini seçerek 4-5 paragraflık 300-350 kelimelik bir deneme yazısı yazmaları istenir. Konuşma sınavında ise öğrencilerin belirli bir konu üzerinden sorulan soruları anlaması ve sorulara cevap vererek yaklaşık 5-6 dakika konuşması beklenir.

Muafiyet başarı puanları, 1. Aşamanın %50’si (%25 Listening, %25 Reading) ve 2. Aşamanın %50’si (%25 Writing, %25 Speaking) alınarak hesaplanır.

Muafiyet sınavından 70 ve üzeri başarı puanı alan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 ve üzeri başarı puanı alan diğer bölümlerin öğrencileri hazırlık sınıfından muaf sayılır ve eğitimlerine kayıtlı oldukları bölümlerde devam eder.

Muafiyet sınavı örnek sorulara ulaşmak için tıklayınız.

 

4. Muafiyet Başvuruları

Yeni kayıtlı öğrencilerin muafiyet sınavına girmek için dilekçe vermelerine gerek yoktur. Seviye tespit sınavından geçer not alan yeni kayıtlı öğrenciler muafiyet sınavına alınacaktır.

 

5. 2023 ve Öncesinde Kayıtlı Öğrenciler

2023 ve öncesinde kayıtlı öğrenciler İngilizce Hazırlık muafiyet sınavına girmek için 2-11 Eylül 2024 tarihleri arasında imzalı dilekçelerini YDYO öğrenci işlerine elden teslim etmeleri veya taratarak ya da net şekilde fotoğrafını çekerek email ile ozgegulme17@comu.edu.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.

2023 ve öncesinde kayıtlı öğrencilerinden muafiyet sınavından 70 ve üzeri başarı puanı alan İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri ve 60 ve üzeri başarı puanı alan diğer bölümlerin öğrencileri hazırlık sınıfından muaf sayılır ve eğitimlerine kayıtlı oldukları bölümlerde devam eder.

 

2023 ve öncesinde kayıtlı öğrenciler seviye belirleme sınavına girmeden, dilekçe vererek, herhangi bir ön koşul olmaksızın muafiyet sınavına katılabilirler. Ancak muafiyet sınavında başarısız olan ve seviye belirleme sınavına girmemiş olan 2023 ve öncesi kayıtlı öğrenciler hazırlık eğitimlerine en düşük seviyeden başlar. Bu nedenle 2023 ve öncesi kayıtlı öğrencilerin, muafiyet sınavına girmek için bir ön koşul olmamasına rağmen, muafiyet sınavında başarısız olmaları durumunda seviyelerine uygun sınıflarda eğitim almaları için seviye belirleme sınavına girmeleri önem arz etmektedir.

 

Yabancı Diller Bölüm Kurul Kararı ile 2023 ve öncesinde kayıt olan öğrenciler için kayıt oldukları tarihte yürürlükte olan ve 2024-2025 akademik yılında yürürlüğe giren yeni yönerge hükümlerinden lehlerine olan maddeler işletilmiştir. Bu nedenle bu öğrenciler ÖSYM tarafından uygulanan YDS sonucu ile muaf olabilmekte ve seviye belirleme sınavı sonucuna bakılmaksızın muafiyet sınavına girebilmektedir. Aynı zamanda yeni sisteme göre uyarlanan geçme notu da öğrencilerin lehine olduğu için bu öğrenciler için de uygulanmaktadır ( İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri için 70 ve üzeri başarı puanı ve diğer bölümlerin öğrencileri için 60 ve üzeri başarı puanı). 2024-2025 Akademik yılında yapılacak muafiyet sınavı başarı puanları söz konusu öğrencilerin lehine olacak şekilde düzenlemiştir.  Ancak bu uygulama sadece formatı değişen 17-18 Eylül 2024 tarihlerinde yapılacak 2024-2025 akademik yılı Zorunlu İngilizce Hazırlık Muafiyet sınavı için geçerlidir. Farklı bir sistem ve formatta uygulanan geçmiş Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Zorunlu Hazırlık muafiyet sınavlarına yönelik bir işlem ve uygulamanın yapılması söz konusu değildir. Bir önceki yılda başarısız olmuş olan öğrencilerin ilgili döneme ilişkin başarı durumları kesinleşmiş olup geriye yönelik bir değişiklik yapılmamaktadır. Bu öğrenciler geçmişte başarısız oldukları hazırlık not ortalamasını ve muafiyet sonucunu 2024-2025 akademik yılında muafiyet için kullanamaz.

Örnek vermek gerekirse bir öğrenci 2023-2024 Akademik yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Zorunlu Hazırlık Programında ve Muafiyet Sınavında 65 puan ile başarısız olmuş ise öğrenci başarısızdır. Bu durumun geriye yönelik değişikliği söz konusu değildir çünkü öğrenci ilgili akademik yılda uygulanan sistem, soru zorluk derecesi ve formatına göre bir muafiyet sınavına girmiştir.

 

*Bu ilanın 6. maddesinde belirtilen muafiyet koşulları yeni kayıtlı öğrencileri kapsamaktadır. 2023 ve öncesinde kayıt olan öğrencilerin muafiyet koşulları ilanın bu bölümünde belirtilen şekildedir.

 

Destek Yılı

2024-2025 akademik yılı muafiyet sınavı sonuçlarının ilan edilmesinden sonra, 2023-2024 akademik yılında başarısız olan öğrenciler destek yılı almak için YDYO öğrenci işlerine müracaat edebilir. Destek yılı almak ve ikinci yıl hazırlığa devam etmek zorunlu değildir. Sadece destek yılı almak için dilekçe veren öğrenciler ikinci kez hazırlık programında devam eder. 2023-2024 akademik yılında başarısız olmuş ancak destek yılı almayarak hazırlık programına devam etmeyen öğrenciler bir ön şart olmaksızın Güz ve Bahar dönemi sonunda yapılan muafiyet sınavına girebilir. Destek yılı alacak öğrenciler Merkez Terzioğlu Kampüsünde kur sisteminin uygulandığı hazırlık programına dahil olur ve muafiyet sınavına girmek için devam, geçer not ve seviye koşulun yerine getirmelidir.



2 yıl üst-üste başarısız olan öğrenciler:

Hazırlık sınıfında 2 yıl üst-üste başarısız olan öğrencilerin ilgili akademik yıl sonunda bağlı bulundukları bölüm tarafından üniversite ile ilişiği kesilerek bu öğrenciler pasif öğrenci statüsüne alınırlar. Bu öğrenciler eğer bu sürede devamsızlıktan kalmamışlarsa 3 yıl boyunca Eylül ayında (derslerin başlamasından bir hafta önce) yapılan Hazırlık Muafiyet sınavına girebilirler. Muafiyet sınavında başarılı olmaları durumunda yeniden aktif öğrenci olarak lisans programlarında eğitimlerine devam ederler. Bu öğrenciler ayrıca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilan edilen tarih ve şartlar kapsamında Türkçe programlara geçiş yapabilir.  (Bakınız: ÇOMÜ Yabancı Dil Eğitim- Öğretim Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönergesi Madde16/)

 

6. İngilizce Hazırlık Programından Muafiyet

(ÇOMÜ Yabancı Dil Eğitim- Öğretim Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönergesi Madde10)

Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Programından muaf sayılmak için aşağıda sayılan şartlardan en az birini yerine getirmiş olanlar hazırlık programından muaf sayılır ve kayıtlı oldukları bölümlerde eğitimlerine başlar: 

  1. Son üç yıl içinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin veya başka bir üniversitenin Yabancı Dil Hazırlık Programını İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri için B2+ seviyesinde 70 puan, diğer programlara/bölümlere kayıtlı öğrenciler için B1+ seviyesinde 60 puan ile tamamlamış olduğunu seviye ve puanı gösterir biçimde belgeleyenler, 
  2. Sınavın yapıldığı tarihten itibaren üç yılın geçmemesi şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ve yeterlik sınavı içeriği ile uyumlu, ulusal ve/veya uluslararası yabancı dil sınavlarından ÖSYM tarafından oluşturulan güncel eşdeğerlik tablosuna göre, İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri için 70, diğer programlara/bölümlere kayıtlı öğrenciler için 60 puana karşılık gelen (eşdeğer) puanları aldıklarını belgeleyenler, (Yüksekokul Yönetim Kurulu, hazırlık programlarının ve sınavların eşdeğerliğini inceleyerek muafiyet konusunda nihai kararı verir. Dinleme, konuşma ve yazma becerilerinin ölçülmediği yazılı yeterlik sınavları Yüksekokul yeterlik sınavının sadece benzer içerikteki Seviye Tespit Sınavı ve yazılı ilk aşamasında yer alan okuma bölümünden muafiyet için kullanılır. Bu sınavlara giren öğrenciler yeterli puanı almışlar ise yeterlik sınavının diğer aşamalarına girerler. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin tamamını içeren, ÖSYM tarafından oluşturulan güncel eşdeğerlik tablosuna göre İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri öğrencileri için B2+ seviyesinde 70, diğer programlara/bölümlere kayıtlı öğrenciler için B1+ seviyesinde 60 puana denk gelen yabancı dil sınavı puanına sahip öğrenciler hazırlık programından muaf sayılır. Eşdeğer yabancı dil sınav puanın ilgili akademik yıl başında yapılan yeterlik sınav tarihi itibari ile son üç yıl içinde alınmış olması gerekir.)
  3. En az son üç yılda, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin ana dili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamladıklarını belgeleyenler, bu belgelerini söz konusu sınavlardan bir hafta önce Yabancı Diller Yüksekokulu öğrenci işlerine elden teslim ederek veya ilgli belgereleri taratarak ya da net şekilde fotoğrafını çekerek email ile ozgegulme17@comu.edu.tr adresine sunarlar. Yüksekokul Yönetim Kurulu, hazırlık programlarının ve sınavların eşdeğerliğini inceleyerek muafiyet konusunda nihai kararı verir.

YDS İle muafiyet

*2023 ve öncesinde kayıtlı öğrenciler kayıtlandıkları dönem yürürlükte olan Yabancı Dil Eğitim Öğretim yönergesi kapsamında ÖSYM tarafından düzenlenen Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve dengi yabancı dil sınavları ile hazırlık programından mezun olabilir.

2024-2025 akademik yılında kayıt olan öğrenciler YDS sınavını muafiyet sınavına girişin ön şartı olan seviye belirleme sınavı yerine YDS sonuçlarını kullanabilir. CEPT ile içeriği denk konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerinin hepsinin direk olarak ölçüldüğü TOEFL ve benzeri uluslararası sınavlardan ÖSYM güncel eşdeğerlik tablosuna göre geçer not alan öğrenciler bu sınavlar ile Zorunlu Hazırlık Programından muaf olabilir.

(Bakınız: ÇOMÜ Yabancı Dil Eğitim- Öğretim Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönergesi Madde10/1ç)


YDS ile muafiyet dahil yukarıda belirtilen tüm muafiyet başvuruları ilgili başvurular ve denklikler Yabancı Diller Yüksekokulu intibak komisyonu tarafından incelendikten sonra karara bağlanacaktır. Bir başka üniversiteden hazırlık muafiyet sınavı eğer CEPT içeriği ile uyumlu değilse muafiyet için geçerli sayılmayacaktır.

 

7. Ders Materyalleri

Hazırlık seviye tespit sınavı ve Muafiyet sınavı sonuçlarının ilanı ile birlikte her aşamada öğrencilerin hazırlık programına başlayacakları seviyeleri ilan edilecektir. Öğrenciler ilan edilen seviyelerine göre hazırlık programı eğitim-öğretim paketini temin edecektir. Kitap setlerine ilişkin bilgiler ve temin noktaları yabancı diller yüksekokulu internet sayfasında ilan edilecektir.

 

8. İsteğe Bağlı Hazırlık

Dilekçe ile YDYO öğrenci işlerine müracaat ederek isteğe bağlı hazırlık alacak öğrenciler sadece seviye belirleme sınavına girer. Bu öğrencilerin muafiyet sınavına girmelerine gerek yoktur. İsteğe bağlı hazırlık programına dahil edilecek öğrenci kontenjanı zorunlu hazırlık alacak öğrenci sayısı belli olduktan sonra belirlenir. İsteğe bağlı hazırlık alacak öğrencilerin üniversiteye kayıtlarını yaptıktan sonra 2 Eylül 2024 tarihine kadar YDYO öğrenci işlerine dilekçe vermesi gerekmektedir. İsteğe bağlı hazırlık almak için başvuru yapan öğrenciler ÖSYM puanlarına göre kontenjan dahilinde programa dahil edilir. Bu öğrencilerin isteğe bağlı hazırlık programı kontenjanı dışında kalma ihtimali olduğu için yurt ve barınma tercihlerini bu durumu göz önünde bulundurarak alması önemlidir. İsteğe bağlı hazırlık programına kabul edilecek öğrencilerin isimleri 6 Eylül 2024 tarihinde açıklanacaktır.

 

Diğer Hususlar

Hazırlık programı işleyiş ve ölçme değerlendirme süreçlerine ilişkin detaylı bilgi öğrenci el kitabında mevcuttur. (Öğrenci el kitabını görüntülemek için tıklayınız.)

Hazırlık programı sınav ve başvuru süreçlerine ilişkin bilgilendirme ve öğrencilerden soruları cevaplandırmak üzere canlı yayın etkinliği gerçekleştirilecektir. Etkinliğe ilişkin bilgi yüksekokul internet sayfasında ilan edilecektir.

Hazırlık programında 1. kur dersleri 23 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacaktır. Derslikler ve ders programları yabancı diller yüksekokulu internet sayfasında ilan edilecektir.

 

 

Sorularınız ve daha fazla bilgi için Yabancı Diller Yüksekokulu öğrenci işleri ile iletişime geçebilirsiniz.

yadyo@comu.edu.tr

Telefon : (0286 ) 218 00 18 - 18026 / 18011

(Telefon görüşmeleri 09:00-12:00 ve 13:00-16:00 saatleri arasında gerçekleşmektedir. Bu saat aralığı dışında mail ile talep ve sorularınızı iletebilirsiniz.)

 

Başarılar dileriz!

 

Ekler

1725-ek-1-muafiyet-sinavi-basvuru-dilekcesi.docx