Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Yücel ACER'in de katılımı ile 2015 - 2016 Akademik Yılı Bahar Dönemi Genel Kurul Toplantımızı 17 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirdik.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu Akademik Genel Kurul Toplantısı, yüksekokul amfisinde gerçekleştirildi.
Toplantıya Rektör Prof. Dr. Yücel ACER, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirza TOKPUNAR, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay KÖKSAL, YDYO Müdürü Doç. Dr. Aysun YAVUZ, ÇOMÜ Genel Sekreter Yardımcısı Kenan YÜCEL ile akademik ve idari personel katıldı.
YDYO Müdür Yardımcısı Okutman Sedat BECEREN 2015-2016 Akademik yılı Bahar dönemine ilişkin Hazırlık Eğitimi ve Modern Diller Eğitimi Bölümlerine ait akademik faaliyetleri sunmasının ardından, YDYO Müdürü Doç. Dr. Aysun Yavuz 2016-2017 Akademik yılında yapılması planlanan faaliyetler ve akreditasyon süreci ile ilgili bilgiler verdi. Doç. Dr. Aysun Yavuz akreditasyonun her ne kadar gönüllülük esasına dayalı bir iş te olsa, çağımızın getirdiği bir değişim olarak önümüze zorunluluk olarak çıkmadan bu sürece dahil olmamızın üniversitemizin prestiji açısından önemli olduğunu vurguladı.
Bu konuşmaların ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer bir değerlendirme konuşması yaptı.
Konuşmasında yabancı dilin eğitim sürecindeki önemine değinen Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Yabancı dil kavramı olarak İngilizcenin sadece Türkiye de değil tüm dünyada ön plana çıktığını belirtti.
Bu durumu Amerika’da bulunduğu dönemde karşılaştığı somut örnekler ile açıklayan Rektör Acer, ”Aslında mevcut mevzuat yerli halk Kızılderililerin kendi kültürlerini, inançlarını, dinlerini yaşamasını, dillerinin kullanmasını engellemiyor ama İngilizce öyle dominant bir dil haline gelmiş ki Amerika’da Kızılderili gençler de kendi yerel dillerini kullanmıyorlar, İngilizce kullanıyorlar” bunun da yerel dilin unutulmasına yol açtığını belirtti. Rektör Acer, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de yaşayan bizler için çok değerli yabancı dillerin olduğunu, çevresel ve tarihsel faktörlere bağlı olarak Rusçanın ve Arapçanın Türkiye’de yaşayan her bir insan için çok önemli olduğunu vurguladı ve sözlerine Türkiye’de Almanca - Fransızca konuşanların öneminin bu kadar azalmaması gerektiğini vurgulayarak devam etti. Bunun nedenini de Türkiye’nin artık o bilindik Türkiye olmadığı ile açıkladı. Bundan çok kısa bir süre öncesine kadar kendi içine kapanmış, kendi çevresiyle bile etkileşimi zayıf olan hatta kendi çevresindeki gelişmeleri etkileyebilen bir ülke değilken, son zamanlarda Türkiye’nin sadece bölgemizde değil dünyanın çok uzak bölgelerinde de etkin bir ülke haline gelmeye başladığını not etmemiz gerektiğini ifade etti. Bu durumu Türkiye’nin Afrika’daki gelişimi ile örneklendiren Rektör Acer, daha önceleri bir büyükelçinin 15 ülkeye baktığını ancak bu durumun değiştiğini ve “Afrika kıtasında Türkiye’nin büyükelçiliği olmayan ülke kalmayacak” diye ifade etti. Türkiye’nin yakın çevresinde konuşulan dilleri bilen daha fazla kişinin olması gerektiğini ifade eden Rektör Acer, Arapça bilmeden Ortadoğu uzmanı olmuş insanların olduğunu ve Rusça bilmeden Kafkasya uzmanı olmuş kişiler olduğunu belirtti ve bunun bilim dünyasında yıkılması gereklini belirterek sözlerini tamamladı.
”Sadece İngilizcenin değil yabancı dilin çok önemli bir unsur olduğunu belirten Rektör Acer, bunu öğrencilerimize hissettirmemiz gerektiğini ve öğrencilerimize dili rahat bir şekilde kullanacak düzeyde öğretmemiz gerektiğini vurguladı. Bu ilerlemenin sağlanması için gerekli şeylerin her zaman yönetimden beklenmemesi gerektiğimi, nasıl öğrenci hocayı zorluyorsa hocalarında yönetimi zorlaması gerektiğini ifade etti.
Bakın size bir tüyo vereyim diye sözlerine devam eden Rektör Prof. Dr. Acer, önlerine gelen her konunun değerlendirildiğini ancak sadece kafalarda kalan düşüncelerin değerlendirme şansının olmadığını belirtti. Bu yüzden üniversitemizde yabancı dil anlamında yaşanması gereken gelişmelerde öğretim elamanlarının da rolünün çok büyük olduğunu ve yönetimi zorlamaları gerektiğini vurguladı. Bu zorlamanın sadece İngilizce dili için değil, diğer dillerde de olması gerektiğini ifade etti.
Yüksekokulun performansının artması için öğretim elamanı sayısının arttırılması gerektiğini vurgulayan Rektör Acer, karşılarına yeterliliklerini belgelendiren öğretim elamanı başvurusunun gelmediğini, bu konuda eksiklik yaşadıklarını şu örnekle ile açıkladı. Rektörlüğe bağlı Proje Ofisinde çalıştırmak için Uluslararası İlişkiler uzmanı almak istediklerini ve 2 kadro ilanı yapıldığını ancak bu kadrolara sadece 2 kişinin başvurabildiğini, bunun nedeni olarak da başvuru koşullarında belirtilen yabancı dil bilme şartı olduğunu belirtti ve ülkemizde yabandı dil bilen sayısını hep beraber arttırmamız gerektiğini belirtti.
Toplantı, Prof. Dr. Yücel Acer'in konuşmasının ardından soru cevap kısmıyla sona erdi.