Hazırlık Programı Muafiyet (Yeterlik) Sınavları 16 Haziran 2020’de Çevrimiçi (Online) Olarak Yapılacaktır.

BU İLAN SADECE HAZIRLIK PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİ İLGİLENDİRMEKTEDİR. ZORUNLU YABANCI DİL DERSİ ÖĞRENCİLERİ BELİRTİLEN İLAN KAPSAMINDA DEĞİLDİR.

Tüm birimler için Yabancı Dil Hazırlık Programı Muafiyet (Yeterlik) Sınavları 16 Haziran 2020’de çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır. Her birim sınavın hangi platformda, ne şekilde ve saat kaçta uygulanacağına ilişkin öğrencileri bilgilendirecektir.

* Sınav uygulamasında sorun yaşanmaması için öğrencilerin sınavı bilgisayar üzerinden doldurmaları gerekmektedir. Tablet ve telefon üzerinden sistemler düzgün çalışmayabilir. Bu nedenle tüm öğrencilerin sınavın yapılacağı 16 Haziran 2020 tarihinde kesintisiz internet erişimi ve bilgisayara sahip olmaları gerekmektedir. Bu şartlara ikametlerinde sahip olmayan 20 yaş altı öğrenciler ilgili kurumlardan sokağa çıkma izni talep ederek internet ve bilgisayara erişebilecekleri bir ortamda sınava girebilirler.

*8-12 Haziran haftası sınavın yapılacağı sistemin denenmesi için kısa bir deneme sınavı yapılacaktır. Öğrencilerin sınav uygulamasında sorun yaşamaması ve sistemi önceden deneyimleyebilmesi için deneme sınavı uygulamasına katılması önemle rica olunur.

*Vize yerine geçecek ödev/projelerinizin tesliminin ardından 12 Haziran’a kadar Güz ve Bahar dönemine ait tüm notlarınız UBYS’ye girilecek ve sene içi ortalamalarınız belirlenecektir. ‌ Yıl içi başarı puanlarınız doğrultusunda başarı puanı 80 ve üzeri olan öğrenciler muafiyet sınavına girmeksizin hazırlık sınıfını başarı ile tamamlamış sayılacaklardır. ‌

*Yıl içi ortalaması 70 ve 79 arası olan öğrenciler (Biyoloji, İşletme bölümleri ve İsteğe Bağlı Hazırlık için 60-79), Hazırlık Muafiyet Sınavına gireceklerdir. ‌ Hazırlık muafiyet sınavından en az 70 puan (Biyoloji, İşletme ve İsteğe Bağlı Hazırlık için 60 puan) alınması zorunludur.

*Muafiyet sınavında baraj puanını geçemeyen öğrenciler yıl içi ortalamasına bakılmaksızın başarısız sayılır. ‌

*YDS ve denkliği ÖSYM tarafında kabul edilen sınavlardan geçer not alan öğrenciler yukarıda belirtilen yıl içi başarı puanı ve devam şartlarını yerine getirdikleri taktirde muafiyet sınavına girmeksizin YDS puanı ile Hazırlık Sınıfından muaf olabilirler. Bu öğrenciler 1 Haziran - 12 Haziran 2020 tarihleri arasında YDS belgelerini ekteki dilekçe ile birlikte yadyo@comu.edu.tr mail adresi üzerinden Yabancı Diller Yüksekokuluna iletmeleri gerekmektedir.

*YDS ile muaf olan öğrencilerin isimleri ve muafiyet sınavına girecek öğrencilerin listesi 15 Haziran 2020’de internet sayfamızdan ilan edilecektir. Aktif öğrencilerin muafiyet sınavına girmek için dilekçe vermelerine gerek yoktur.

*Hazırlık muafiyet sınavından geçer not alan öğrencilerin Hazırlık Sınıfı başarı puanı, yıl içi başarı notunun %50’si ve muafiyet sınavının %50’si alınarak hesaplanır. YDS ile muaf olan öğrencilerin başarı notu YDS puanlarıdır. ‌

*Derslerin yüz yüze yapıldığı 17 Şubat-13 Mart arasında devamsızlık sınırını aşan öğrenciler devamsızlıktan kalmış sayılacaktır. Çevrimiçi (Online) yapılan derslerdeki devamsızlıklar devamsızlık hesabına katılmayacaktır. ‌

*Yıl için başarı puanı 70 puanın (Biyoloji, İşletme bölümleri ve İsteğe Bağlı Hazırlık için 60 puan) altında olan ve/veya devamsızlık sınırı aşmış olan öğrenciler 2019/2020 akademik yılında hazırlıktan başarısız olmuş sayılır. ‌ Başarısız olan öğrencilerden ilk kez Hazırlık Sınıfı almış olanlar Eylül, 2020’de yapılacak olan Hazırlık Muafiyet Sınavına herhangi bir devam ve yıl içi başarı puanı ön şartı olmaksızın katılabilirler veya YDS ile muafiyet için (Eylül 2020'de) başvurabilirler. Söz konusu öğrencilerden YDS veya Muafiyet Sınavında 70 puan (Zorunlu Hazırlığı olan Biyoloji ve İşletme bölümleri için 60 puan) alan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf olurlar. ‌

*Hazırlık sınıfında 2 yıl üst-üste başarısız olan öğrencilerin bu akademik yıl sonunda bağlı bulundukları bölüm tarafından üniversite ile ilişiği kesilerek bu öğrenciler pasif öğrenci statüsüne alınırlar. Bu öğrenciler eğer bu sürede devamsızlıktan kalmamışlarsa 3 yıl boyunca Eylül ayında yapılan Hazırlık Muafiyet sınavına girebilirler. Muafiyet sınavında başarılı olmaları durumunda yeniden aktif öğrenci olarak lisans programlarında eğitimlerine devam ederler.

*2018- 2019 Akademik Yılı ve öncesinde hazırlık eğitimi almış ve başarısız olmuş ancak destek yılı almayan öğrencilerden başvuru koşullarını sağlayan öğrencilerin (başvuru koşulları için tıklayınız) sınava girebilmek için 1 Haziran 2020 – 10 Haziran 2020 tarihlerinde dilekçelerini yadyo@comu.edu.tr mail adresi üzerinden Yabancı Diller Yüksekokuluna iletmeleri gerekmektedir.

560-350-263-yds-dilekcesi.docx