Hazırlık Programı Muafiyet Sınavları Bilgilendirme ve Örnekleri

Muafiyet Sınavları

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Sınav Birimi tarafından hazırlanan, güncellenmiş İngilizce Hazırlık Programı muafiyet / yeterlik sınavı ile seviye tespit sınavı örneklerini aşağıda bulabilirsiniz. Sınavları incelemeden önce sınavla ilgili bilgilendirmeyi mutlaka okuyunuz.

Muafiyet / Yeterlik Sınavına İlişkin Bilgilendirme

Muafiyet sınavı hangi öğrencileri kapsamaktadır?

• %100 Zorunlu İngilizce Bölümü Öğrencileri (İngilizce Öğretmenliği & İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümleri)
  • %100 Zorunlu İngilizce Bölümü Öğrencileri (Moleküler Biyoloji & Genetik, Çevre Mühendisliği Bölümleri)
  • %30 Zorunlu İngilizce Bölümü Öğrencileri (Biyoloji Bölümü)
  • Yatay / Dikey Geçişle Gelen Öğrenciler
  • YÖS ile Gelen Öğrenciler
  • Yüksek Lisans Programı Adayları (Fen, Sağlık, Sosyal)
  • Yandal / Çift Anadal Yapmak İsteyen Öğrenciler

Muafiyet sınavı kaç bölümden oluşuyor?

Sınav, toplamda üç aşamadan oluşmaktadır.

İlk aşama 80 soruluk bir testtir. Bu aşamadan yeterli puanı alan adaylar ikinci aşamaya girebilir.

İkinci aşama “ Writing Skills ” adayların yazma becerilerini ölçen bir sınavdır. İlk aşamayı başarıyla tamamlayan öğrenciler bu sınava girebilir.

Üçüncü aşama ise “Listening and Speaking Skills” adayların dinleme ve konuşma becerileni ölçen bir sınavdır. İkinci aşamayı da başarıyla tamamlayan öğrenciler bu sınava girebilir.

Muafiyet sınavı kaç puan?

Sınava giren adaylar bir sonraki sınava girebilmek için her aşamadan 100 puan üzerinden en az 70 puan ve üzerini almak zorundadır.*

* %100 Zorunlu İngilizce Bölümü öğrencileri için geçme notu 100 puan üzerinden en az 70 puandır.

%30 Zorunlu İngilizce Bölümü öğrencileri için geçme notu 100 puan üzerinden en az 60 puandır.

Muafiyet sınavı bölümlerinin zorluk derecesi nedir?

Bölümleri %100 İngilizce ve %30 İngilizce olan hazırlık öğrencileri için muafiyet sınavının kapsamı kolaydan zora doğru ilerlemektedir. (Düzey:A2, B1, B2)

Bölümleri %100 İngilizce olan İngilizce Öğretmenliği ve İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencileri için hazırlık muafiyet sınavının düzeyi C2 (Advanced Level) dir.

Önemli Not: Bölümleri %100 İngilizce (Moleküler Biyoloji & Genetik, Çevre Mühendisliği) ve %30 İngilizce (Biyoloji) olan hazırlık öğrencileri sınavdan muaf olamadıkları taktirde takip eden günlerde Seviye Tespit Sınavına girmek zorundadır.

Aşağıdaki örnek sınavlarda yer alan 80 soruluk testten 70 (Biyoloji bölüm öğrencileri için 60) puan alan öğrenciler 2. aşama olarak Writing (Yazma) sınavına girer ve bu aşamadan başarılı olan (70 puan alan) Listening & Speaking sınavlarına girerler. Bu sınavlardan bölümleri %100 ve % 30 İngilizce olan (İngilizce Öğretmenliği & İngiliz Dili ve Edebiyatıile Moleküler Biyoloji & Genetik, Çevre Mühendisliği, Biyoloji) öğrenciler sorumludur.Öğrenciler genelde aynı gün içinde ilerleyen saatlerde ya da ertesi gün adı geçensınavlara aşamalı şekilde girerler(Her akademik yıl başında ydyo web sitesinde “Duyurular” kısmında ilgili tarihleri bulabilirsiniz). Son olarak tüm sınavlardan yeterli puanı alan öğrencilerin notları, tüm bu girdikleri sınavların sonuçlarının belli yüzdeliklerle hesaplanması ile ortalaması alınarak belirlenir.

Örnek Sınavlar

İngilizce Öğretmenliği ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri

1. aşama örnek sınavını indirmek için tıklayınız.

2. aşama örnek Writing (Yazma) Sınavını indirmek için tıklayınız.

3. aşama örnek Listening (Dinleme) & Speaking (Konuşma) Sınavını indirmek için tıklayınız.

Moleküler Biyoloji ve Genetik, Çevre Mühendisliği ve Biyoloji bölümleri

1. aşama örnek Sınavını indirmek için tıklayınız.

2. aşama örnek Writing (Yazma) Sınavını indirmek için tıklayınız.

3. aşama örnek Listening (Dinleme) & Speaking (Konuşma)Sınavını indirmek için tıklayınız.

Örnek Seviye Tespit Sınavını indirmek için tıklayınız.

Önemli Not: İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Programında öğrenim görecek öğrenciler kayıt yaptırdıkları akademik yıl başında uygulanan Muafiyet / Yeterlik adı altındaki aşamalı sınavlara katılmakla sorumlu değildir.  İsteğe Bağlı Hazırlık öğrenimi görecek öğrenciler Yüksekokul tarafından belirtilen tarihte (Her akademik yıl başındaydyo web sitesinde “Duyurular” kısmında ilgili tarihleri bulabilirsiniz) Seviye Tespit Sınavına katılmak zorundadır. Bu öğrenciler ancak hazırlık öğrenimi gördükten sonra muafiyet / yeterlik sınavına girebilirler. Muafiyet sınavı A1-A2-B1 seviyelerinde uygulanmaktadır. Sınav geçiş notu ise 60 tır.

İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Programı örnek Seviye Tespit Sınavını indirmek için tıklayınız.

İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Programı örnek Muafiyet Sınavını indirmek için tıklayınız.