18 Eylül’den Sonra Kayıt Olan Öğrenciler İçin Yabancı Dil Hazırlık Muafiyet Sınavı Başvurusu

İLANIN TAMAMINI LÜTFEN DİKKATLİCE OKUYUNUZ. İLANIN TAMAMINI OKUMADAN İŞLEM YAPMAYINIZ

18 Eylül'den sonra kayıt olan ve Zorunlu Hazırlık programından sorumlu olan öğrenciler için Yabancı Dil Hazırlık Muafiyet Sınavı 9 Ekim tarihinde 3 aşamalı olarak 09:00 - 17:00 saatleri arasında Microsft Teams üzerinden yapılacaktır. Bu nedenle adayların aşağıdaki linkteki adımları takip ederek Microsoft Teams üyeliği almaları gerekmektedir ve aşağıda yer alan alana tıklayarak Muafiyet Sınav başvurusu yapmaları gerekmektedir. Sınav çevrimiçi (online) yapılacağı için kampüslere gelinmesine gerek yoktur.

Bu sınava sadece 18 Eylül’den sonra kayıt olmuş adaylar katılabilir. Bu nedenle başvuruda doğru kayıt tarihinizi yazınız.

Her sınavın ardından geçen öğrencilerin isimleri internet sayfasından ilan edilecektir. Geçen öğrenciler bir sonraki aşamaya aşağıda belirtilen saatlerde aynı gün içinde gireceklerdir.

Sınava girmek isteyen adayların bir gmail hesabından giriş yaparak (Eğer gmail hesabınız yoksa ücretsiz gmail hesabı açmak için tıklayınız.) 7 Ekim 2020 17:00’a kadar aşağıda bağlantısı verilen formu doldurmaları gerekmektedir. Formu doldurmadan önce lütfen ilanın tamamını dikkatlice okuyunuz.

Muafiyet Sınav Başvurusu İçin Tıklayınız

18 Eylül'den sonra kayıtlanmış ancak sınava girmek istemeyen  adayların ise hazırlık sınıfına yerleştirilmek için yadyo@comu.edu.tr ve ozgegulme17@comu.edu.tr adreslerinin ikisine de imzalı dilekçelerinin taranmış hallerini göndermeleri gerekmektedir.

21-22-23 Eylül tarihlerinde yapılmış olan Muafiyet sınavına girmiş olanlar ve 19 Eylül tarihinden önce kayıt olmuş olanlar bu sınava katılamaz (19 Eylül'den önce kayıt olmuş ancak TÖMER sınavına katılmamış yabancı öğrenciler bu sınava katılabilir; ancak bu öğrenciler 21-22-23 Eylül'deki sınava katılmışlarsa 9 Ekim'deki sınava katılamazlar. Bu öğrencilerin Hazırlık Sınavı muafiyet sınavına girebilmeleri için Türkçe Muafiyetlerinin olmaları gerekir).

Sınavın nasıl yapılacağına ilişkin bilgi başvurunuzda kaydedilen gmail hesabınıza mail olarak gönderilecek ve Yabancı Diller Yüksekokulu internet sayfasında paylaşılacaktır. Bu nedenle bu mail adresini sık sık kontrol ediniz. Gmail uygulamasını IOS Appstore ve Android marketten ücretsiz olarak indirip akıllı cihazlarınıza kurabilir ve mail bildirimlerini anlık olarak alabilirsiniz.

Mailler toplu gönderileceği için istenmeyen/junk mail klasörüne düşebilir, bu nedenle istenmeyen/junk mail kutunuzu da kontrol ediniz. Eğer Yabancı Diller Yüksekokulundan gelen mailler istenmeyen/junk mail kutunuza düşmüşse İstenmeyen/junk değil seçeneğini işaretleyiniz.

Yeterlik sınavı 3 aşamada yapılacaktır ve her aşamadan 70 ve üzeri puan alabilenler (%30 yabancı dilde eğitim veren bölümler için 60 ve üzeri puan) sınavın bir sonraki aşamasına girebileceklerdir. Sınavın her aşamasından 70 ve üzeri puan (%30 bölümler için 60 ve üzeri puan) alınması zorunludur.

Sınav aşamaları ve saatleri:

9 Ekim 2020 saat: 09.00-10:00 - 1. Aşama (Dil Bilgisi, Kelime Bilgisi ve Okuma Sınavı)

9 Ekim 2020 saat: 11:00-12:00 - 2. Aşama (Yazma Sınavı)

9 Ekim 2020 saat: 15:00-17:00 - 3. Aşama (Dinleme ve Konuşma Sınavı)

Yeterlik Sınavlarından / Zorunlu Hazırlık Programından Muaf Olma

• YDS veya eşdeğer sınav sonuç belgelerini ya da başka bir üniversitede hazırlık eğitimi aldığını gösteren seviye ve puanlı belgeleri ile muaf olmak isteyen adayların yeterlik sınavlarından önce, 25 Eylül – 5 Ekim 2020 tarihleri arasında YDYO Öğrenci işlerine bir dilekçe ile bırakmaları veya dilekçe ve diğer belgelerin taranmış hallerini yadyo@comu.edu.tr ve ozgegulme17@comu.edu.tr adreslerinin ikisine de göndermeleri gerekmektedir. Başvuru sonucunda muafiyet şartlarını taşıyan öğrenciler hazırlık programında muaf olacaktır. Eksik/hatalı evrak ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

Belgenin geçerli sayılması için gereken şartlar:

1. Zorunlu Hazırlık bölümleri (Çevre Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İngilizce Öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı) için belge/başarı puanının 70 ve üzeri olması. (Biyoloji ve İşleme bölümü için 60 ve üzeri.)
  2. Sınav puanın başvuru tarihi itibariyle son üç yıl içerisinde alınmış olması.
  3. YDS sonuç belgelerinde OSYM tarafından verilen kontrol kodunun yer alması.
  4. Başka bir üniversitede son 3 yılda hazırlık eğitimi aldığını gösteren belgelerde başarılı olunan seviyenin Avrupa Ortak Dil Çerçevesi (CEFR) denkliği ve hazırlık sınıfı başarı puanın yer alması.

(Dilekçe örnekleri için tıklayınız).

- Not: YÖKDİL sınavı hazırlık muafiyetinde geçerli değildir.

Başarılar.

Yabancı Diller Bölümü